Stránky

středa 31. července 2013

Challenge #1

Miluju organizace oslav! Vždycky si to strašně užívám, vařím a peču pro ostatní, baví mě vymýšlet, co vlastně udělám tentokrát... A pak vždycky běhám kolem hostů, pravidelně něco nestíhám a málokdy si sednu a užiju si poklábosení s ostatními. A přesto nikdy nejsem zklamaná a po čase se zase naplno hrnu do příprav. Nevím, co mě baví víc - jestli vaření nebo to, jak se všichni pak olizují. Asi obojí. Co si budeme nalhávat, každý si občas rád polechtá ego :-). Musím ale uznat, že se lepším. Když má dvojčata slavila rok, přijela celá rodina a já neměla pomalu ani dodělaný "patlací dort" pro holky. Druhé narozeniny proběhly v poklidu, protože jsem den předem upekla korpusy carrot cake a v prosinci ty samé holky oslavily třetí narozeniny a to už bylo skoro top. Vše jsem měla hotové, jen bylo třeba převléct špinavé pomocníčky.




první upatlané narozeniny
carrot cake s cream cheese na 2. oslavu











oblíbená zvířátka na 3. oslavu
A teď je to tady. Včera moje maminka oslavila narozeniny a jelikož bydlí ve městě a každoročně svoji oslavu pořádala sama u rodičů/mých prarodičů na zahradě. Rozhodla jsem se letos udělat něco, co si podle mě opravdu zaslouží. Uspořádat oslavu pro ni u nás doma tak, aby nemusela hnout prstem. Domluvila se tedy velká "garden party" na neděli s tím, že pozveme celou rodinku k nám. Sice vlastníme domek na vesnici, ale zatím poměrně nevelkých rozměrů, tak jsem zvolila zahradu a teď se modlím, aby vyšlo počasí a vše klaplo na jedničku.




Taky si tak ujíždíte na stránkách s recepty? BBC GoodFood je něco jako moje bible. Jste předplatilem alespoň jednoho food časopisu? jo. Apetit je fajn. I když někdy mi trochu vadí, že je to taková česká kopie právě zmíněného BBC. Někdy sama sobě lezu na nervy tím, kolik času strávím vyhledáváním, pročítáním, sledováním, upravováním a promýšlením receptů. Navíc v době internetu! Dovedete si tedy představit, co se děje v mé hlavě, když mám na krku oslavu narozenin pro maminku. Myslím, že teď vypadám jako strýček Skrblík a místo dolarů mi v očích problikávají dorty.  Protože dort je samozřejmě to nedůležitější a moje mamka je díky dvěma dětem a létům praxe docela boreček v pečení dortů. Musí tedy nejen famózně vypadat, ale i chutnat. Nehledě na to, že co si pamatuji, mamka žádný dort od své mamky za posledních pár let nedostala a myslím, že je načase to změnit. Chci, aby byla nadšená! Mám v hlavě několik nápadů, ale nemůžu si vybrat. Zatím je tedy určitě neprozradím, protože bych chtěla později napsat ještě článek, jak to celé probíhalo a na fotodokumentaci se též můžete těšit :-)
Na každou oslavu samozřejmě ale nepatří jen dort a jelikož mám v úmyslu pozvat hosty na oběd, který bych ráda udělala na grilu, chci to grilování trochu odlehčit, udělat nejméně dva zeleninové saláty - z nichž jeden by mohl sloužit víc "přílohově". Mám v plánu upéct i domácí chléb, abych nemusela servírovat na stůl nějaké náhražky a o domácí BBQ omáčce ani nemluvím. Je totiž opravdu luxusní a když ji mám v lednici, byla bych schopná do ní namáčet lžičku jako do nutelly.
Znáte oslavy, všichni odjíždí přejedení, s pár kily navíc a jídlo nechtějí další dva dny ani vidět. Tak přesně tomu bych se ráda vyhnula a proto je poměrně těžké sestavit menu tak, aby bylo syté a zároveň odlehčené. Pokud přemýšlíte nad zálivkami, omáčkami ke grilovanému masu, saláty.. používejte zeleninu v kombinaci s bílým jogurtem, trochou olivového oleje a třeba bylinkami. Můžete použít i cizrnu nebo nakládanou čočku, která si konečně dobývá své místo i na pultech českých obchodů. Méně bývá opravdu někdy více!

2 komentáře:

Za Váš komentář děkuji, každého názoru si opravdu cením.