Miluju léto! Nejen proto, že vstávat do slunečného rána a vyvalit se ještě v pyžamu se snídaní na zahradu je něco úžasného, ale i proto, že kuchyně dostává zase barvy. Čerstvé ovoce, koláče, bylinky, zelenina. Takové rané brambory jsou naprosto neodolatelné a já osobně bych mohla sníst kila jen s trochou soli a másla, posypané pažitkou...

Když jsem byla malá, spojila jsem si začátek léta s ovocnými knedlíky. Jakmile dozrávaly jahody, koulely jsme s mamkou spoustu jahodových knedlíků a zásobily jsme jimi i mrazák na zimu. Mamka dělala "ty tvarohové", zatímco u babičky jsme se těšili na kynuté. Nadýchané kynuté knedlíky mi učarovaly o něco víc a když jsem se odstěhovala z rodného hnízda, vyhledala jsem si recept a od té doby jsem už žádné jiné nedělala. Kynuté těsto jsem měla od mamky
zafixované jako strašáka v kuchyni a přesně si pamatuji svůj první pokus, kdy jsem se skoro modlila, aby vykynulo. Naštěstí jsem měla tehdy knedlíky přes půl talíře a to moji důvěru v kvásek jen posílilo :-) A jak už to tak bývá, vždycky nejvíc člověku chybí to, co nemá. Proto když jsem přinesla domů kilo meruněk, zatoužila jsem po pěkně hutných knedlících z tvarohu.
Recept jsem si nakonec sestavila sama tak, aby mi nejvíce vyhovoval a výsledek dopadl naprosto skvěle. Jen před časem jsem narazila na internetu na tip - do každé meruňky dáte místo pecky kuličku marcpinánu. Zkusila jsem to a marcipánová "pecka", chuť meruňky a tvarohového těsta chuťové pohárky opravdu pohladí. O recept se ráda podělím a jestli máte děti, pamatujte na ně a podělte se s nimi o přípravu. Protože ten zážitek z dětství, jak pomáhají mamince koulet knedlíky, v nich určitě zůstane...:-)
Co budete potřebovat: (15 knedlíků)
250g měkkého tvarohu
1 vejce
cca 350 g hrubé mouky
50 g změklého másla
špetka soli
1/2 prášku do pečiva
15 vypeckovaných meruněk
k servírování: tvaroh, moučkový cukr a rozpuštěné máslo na přelití
Ušlehejte v misce máslo, přidejte tvaroh i vejce a šlehejte, dokud nebude směs hezky hladká. Postupně přisypávejte mouku s kypřícím práškem a solí a zapracujte. Když už je směs hutnější, jde to nejlépe rukou, protože poznáte tak i sami snadno poznáte, kolik mouky je ještě třeba přidat. těsto si nechte lepivé natolik, aby se nechytalo na váleček, když ho podsypete moukou, ale zároveň se dobře obalovaly meruňky a dalo se hezky spojit. Proto uvádím to "cca 350g mouky" - každý tvaroh je jiný a poku použijete tvaroh z vaničky, určitě spotřebujete víc mouky :-)

Vyválejte těsto cca na 0.5cm, rozdělte na čtverečky a obalte jimi meruňky. Vytvarované kuličky vkládejte do vroucí osolené vody - nemusíte tolik spořit s místem jako u kynutých, tyhle tolik nenabydou. Knedlíky se zezačátku drží u dna, proto není od věci vodu promíchat, aby se nenalepily na dno. Nechte je tam 10-12 minut, postupně se zvednou ze dna a vyplavou nahoru.
Vzala jsem si na pomoc
ke koulení malé kuchařky a holky se mohly přetrhnout, když si přistavovaly židle, aby dosáhly na linku :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za Váš komentář děkuji, každého názoru si opravdu cením.